Nobilis Ars

Zaštita ptica grabljivica

Krovna asocijacija svih sokolarskih organizacija, udruženja i klubova je IAF (International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey).

U svom nazivu ova asocijacija podrazumeva i zaštitu ptica grabljivica. U ovom tekstu ću navesti smernice za regulisanje bavljanja sokolarstvom i zašto su sokolari važan činioc zaštite ptica grabljivica. Sokolarstvo je od velikog značaja za očuvanje divljih životinja jer se kroz njega ogleda odnos između grabljivica i njihovog plena. Nadzor ptica grabljivica je od posebne važnosti. Pošto su ptice grablivice na vrhu lanca ishrane, one mogu biti jedne od najznačajnijih životinjskih vrsta za posmatranje biološke raznovrsnosti, ili veoma osetljiv pokazatelj zagađenja životne sredine a mogu prouzrokovati probleme kroz napade na ostalu divljač, domaće životinje ili retke ugrožene vrste, a sve to zbog promena u svom staništu.

Koristi od sokolarstva

Sokolarstvo ima ogroman potencijal koji se može iskoristiti za očuvanje ostalih vrsta ptica grabljiivica jer su sokolari stručnjaci za ptice grabljivice, vrše nadzor nad njima, obrazuju se i rade na očuvanju ptica uz opravdanu upotrebu. Obuka ptica grabljivica zahteva a uz to i razvija razumevanje njihovog ponašanja, što je navelo mnoge sokolare da se udube u materiju i da postanu biolozi specijalizovani za divlje životinje.

Car Fridrich II objavljivanjem 1247. godine svog dela (De Arte Venandi cum Avibus) je postao ocem moderne nauke o zaštiti ptica grabljivica i bavljenje sokolarstvom, dok su nešto noviji sokolari kao što su braća Craighead i dr Heinz Brull svojim značajnim publikacijama i projektom uzgoja u zarobljeništvu i puštanjem na slobodu doprineli spašavanju sivog sokola.

Sokolarske službe na skoro svim velikim svetskim aerodromima drže pod kontrolom najproblematičnije vrste koje ugrožavaju avionski promet sprečavajući katastrofe aviona, putnika i robe. Tehnike za rehabilitaciju povređenih retkih ptica grabljivica takođe su razvili veterinari sokolari. Kao grupa, sokolari se nadprosečno odgovorno ponašaju prema zaštiti životne sredine. Njihova neobična kombinacija zaštitara i lovaca čini baš sokolare kvalifikovanim ljudskim faktorom za očuvanje i obezbeđivanje staništa ugroženih vrsta ptica grabljivica. Osim toga, veliko znanje sokolara odgajivača o veštačkoj oplodnji i uzgoju u zarobljeništvu koje se sprovodi po standardima sokolarstva, može obezbediti opstanak ugroženih vrsta grabljivica. Sokolarstvo ima relativno mali uticaj na ostalu divljač jer se odnosi na slabe i onesposobljene jedinke i neefikasno je u poređenju sa lovom u kom se koristi vatreno oružje a vrlo je važno napomenuti, ptice grabljivice ne ostavljaju ranjeni plen.

Zakonski status

Kao priznanje ovom zaštitarskom doprinosu tako i njegovom kulturnom i sportskom nasleđu, sokolarsvo je priznato širom sveta i pod zaštitom je UNESCO-a. Regulisano je Bernskom konvencijom, CITES – konvencijom i u Uputstvu o divljim pticama Evropske Unije. Glavne oblasti zakonodavstva koje se tiču sokolarstva propisuju uslove nabavke ptica grabljivica, posedovanje istih, njihovu dobrobit, transport, lov i puštanje na slobodu. Ovi propisi su takvi da sokolarstvo ima najviše koristi a administracija je minimalna. Minimalna administracija ne opterećuje administrativno osoblje već podstiče i olakšava usklađivanje sa propisima. Ovo omogućava fleksibilnost u modifikovanju propisa za prilagodljijv nadzor nad sokolarstvom.

Stjepan Bašić Sekretar udruženja

Predsednik

Slobodan Rakinić

+381 64 823 66 01

Sekretar

Stjepan Bašić

+381 63 865 94 32