Nobilis Ars

Kako postati sokolar?

Sokolar može da postane svako ko ima dovoljno ljubavi, strpljenja i vremena za bavljenje sokolarstvom. Pored toga čovek mora imati jak moralni osećaj prema ptici koja zavisi od njega. Ptica grabljivica ne može da se odloži na neko mesto kao puška u orman. Ona mora imati propisane uslove za život, kvalitetnu hranu i svakodnevnu brigu i negu tokom čitave godine.

Nije lako hraniti pticu grabljivicu i čuvati je zdravom. To znaci da u startu svaki potencijalni sokolar mora dobro da razmisli da li će biti kadar da obezbedi sve što je potrebno da bi mogao da neguje sokolarsku pticu, počev od hrane i smeštaja pa do vremena koje je potrebno za to. Najveca greška mnogih početnika je traganje za pticom, jer i najača ptica u rukama neznalice je sigurno izgubljena i osudjena na smrt!

Da bi se izbegle greške koje se u sokolarstvu skupo plaćaju potrebno je najpre učlaniti se u neko od sokolarskih udruženja. Tamo će se svaki početnik upoznati sa osnovama sokolarstva, i dodeliće mu se mentor sa kojim će biti u kontaktu i direktno učiti od njega. Mentor je profesionalni sokolar koji ima bar nekoliko godina iskustva i položen sokolarski ispit.

Da bi neko dobro naučio osnove sokolarstva potrebno je da što više vremena provodi sa mentorom na terenu i puno da posmatra, jer neke stvari se ne mogu naučiti iz knjige. Nakon određenog vremena polaže se sokolarski ispit. Tek nakon položenog ispita dobija se zvanje sokolar i može se baviti sokolarstvom.

Milan Vučković

Predsednik

Slobodan Rakinić

+381 64 823 66 01

Sekretar

Stjepan Bašić

+381 63 865 94 32