Nobilis Ars

Reč, dve iz prirode

Iz dnevnika sokolara:

Miholjsko leto

Nekoliko godina unazad... rana, topla jesen mi je najlepsi deo godine. Istovremeno ti lepi jesenji dani, čine me pomalo tužnim i setnim. Svaka jesen podseća me na detinjstvo, školu, radost... Spektar jesenjih boja vec uveliko je ofarbao lišće okolnog drveća. Prizor je prelep ma gde da se čovek zatekne, bilo da je u polju ili šumi. Kada jednom naučis da posmatras prirodu ona ti neprekidno odvlači pažnju. U tim trenutcima treba samo odvojiti vreme za to i mogu se videti neverovatni prizori.

Jedne večeri, dok sam se vraćao iz lova sa svojim kopcem Ajzom, sunce je u svom zalasku na pola zaronilo na horizontu. Ostatak vatreno crvene svetlosti razlivao se po nebu praveći velicanstvene efekte, čiju su cistotu na momente kvarila jata stotina čvoraka koji su žurili na počinak. Crne siluete i šum njihovih krila parali su topli vazduh koji je mirisao na seno. Bio je to prizor koji se ne može opisati rečima, za mene svakako prelep. Lepa je jesen samo je treba doživeti u prirodi. Preko pedeset večeri proveo sam u polju družeći se i loveci sa Ajzom. Video sam preko pedeset zalazaka sunca koji su uvek bili drugačiji.

Jesen je tih dana obuzela moju dušu, napisao sam pesmu o njoj. Nisam mogao da se otmem utisku stvarnosti koja me je okruživala boraveći u prirodi. Svaki put bih se vraćao kuci umoran od dugog pešačenja ali okrepljene duše, nadahnut i punog srca.

Milan Vučković
19.10.2013.

Predsednik

Slobodan Rakinić

+381 64 823 66 01

Sekretar

Stjepan Bašić

+381 63 865 94 32