Nobilis Ars

Sokolarska oprema

Sokolarska torba i rukavica

Na samom početku bavljenja sokolarstvom važno je upoznati se temeljno sa sokolarskom opremom. Ona se sastoji od: sokolarske torbe, sokolarske rukavice, sokolarske kape, mamca za dozivanje ptice, sokolarskih zvona i kaiševa odnosno vezica za vezivanje ptice.

sokolarska lovacka torba   sokolarska lovacka torba

Sokolarska oprema treba da bude originalna i kvalitetna. Kada to kažem mislim na originalne materijale i predmete koji datiraju iz davnih vremena, i to ne samo zbog tradicionalnih vrednosti već i zbog kvaliteta koji nam ti materijali pružaju tokom sokolarske obuke i samog lova. Koža je osnovni materijal za izradu sokolarske opreme i zaista je nezamenjljiv. U novije vreme postoje neki sintetički materijali koji mogu da posluže u izradi sokolarske torbe i vezica za vezivanje ptice ali mnogi sokolari više cene tradicionalnu opremu koja je lepsa i dokazano dobra kroz vekove.

Rukavica za kopca   Rukavica za kopca

Mnogi sokolari vole, i sami prave, svoju opremu. Mislim da bi to svako ko želi da se bavim ovim načinom lova trebao da pokuša, makar i neke jednostavnije stvari. Na taj način stiče se uvid u kompleksnost čitave priče, stiče neka veština a na kraju dobija korisna i upotrebna stvar. U izradi se koristi koža odredjene debljine i kvaliteta, pa recimo kada pravite rukavicu za jastreba ona mora da bude mnogo tvrdja i jača od rukavice za sokola, da ne govorim o orlarskoj rukavici. Izrada sokolarske opreme je pravi zanat. U nekim zemljama sveta postoje majstori koji i danas rade i prave opremu vrhunskog kvaliteta. Zahvaljujuci internetu ona je postala dostupna i više nije problem doći do dobre opreme. Naravno cena takve opreme se mora uzeti u obzir, iako nije preterano skupa.

 

Još jedna bitna stvar kad je u pitanju sama oprema jeste i odelo sokolara koje se nosi tokom rada sa pticom. O tome ne postoji neko pisano pravilo, ali odelo treba da bude uredno, čisto i da se uklapa u dimenziju prirode. U sokolarskom svetu nisu popularne maskirne uniforme koje su danas vrlo česta slika u redovima obicnih lovaca, jer one kvare opštu sliku ovog plemenitog lova. Sokolar je čovek prirode i takav treba da bude slikom i delima.

 
 

Milan Vučković

Predsednik

Slobodan Rakinić

+381 64 823 66 01

Sekretar

Stjepan Bašić

+381 63 865 94 32